Pinksterkamp dolfijnen 2013

Print Friendly, PDF & Email

Beste ouders en/of verzorgers van de dolfijnen,

Van zaterdag 18 mei t/m maandag 20 mei is het weer zo ver: we gaan op Pinksterkamp! Dit is een kamp dat wordt gehouden op het Eiland van Maurik, samen met alle andere groepen van onze admiraliteit. In totaal zijn dit zo’n tien groepen. De varende speltakken doen wedstrijden in zeilen, roeien en wrikken en wij zullen met de dolfijnen laten zien hoe goed we zijn in alle spellen die georganiseerd zullen worden. Ook laten we zien hoe goed en hard we kunnen peddelen tijdens de Drakenbootrace.

De dolfijnen worden op zaterdagochtend 18 mei om 11 uur verwacht op het Eiland van Maurik. We gaan er vanuit dat iedereen hier zelfstandig naartoe komt, en jullie eventueel afspraken maken om met elkaar mee te rijden. Mocht dit toch problemen opleveren, neem dan even contact op met de staf. Op maandag 13 juni is het kamp om ongeveer 12 uur weer afgelopen en kunnen de dolfijnen weer worden opgehaald.

De kosten voor dit kamp bedragen €35,- en moeten uiterlijk 4 mei worden overgemaakt op ING-rekening 56.89.346 tnv Wilhelminagroep Zeeverkenners te Houten o.v.v. “Pinksterkamp 2013 + naam Dolfijn”

Daarnaast dienen de dolfijnen ook voor 4 mei worden aangemeld via het deelnameformulier op de website: https://www.wilhelmina.org/speltakken/deelnameformulier/

Paklijst

–          Uniform (compleet, dus blouse + das)

–          Luchtbed of matje

–          Slaapzak

–          Toilettas

–          Iets om te lezen (!!!)

–          Zwemkleding en badhanddoek

–          Zonnebrand (!!!)

–          Regenkleding en laarzen

–          Schoenen waar je goed op kunt rennen

–          Zaklamp

–          Genoeg warme kleren

 

We overnachten in tenten en hier blijven ook alle spullen liggen. Het kan wel eens zo zijn dat er een tas onder de tentflap verdwijnt in de regen, dus zorg er alsjeblieft voor dat de spullen waterdicht ingepakt zijn. Willen jullie er verder voor zorgen dat overal de naam van je kind opstaat? Dit om te voorkomen dat er spullen kwijtraken.

Tot slot is het verstandig om samen met je kind de tas in te pakken, zodat de kinderen weten wat ze bij zich hebben.

 

Gezondheidsformulier

Voordat je op kamp gaat, moet het gezondheidsformulier zijn ingevuld. Als er de afgelopen tijd gegevens zijn veranderd, geef dit dan tijdig door!

 

Kampstaf

Paul, Irene en Iris (nieuw staflid!) zullen meegaan als kampstaf. Daarnaast zal er nog een andere kennis/vriendin van ons meegaan en zullen we in totaal met z’n vieren zijn.

 

Verzekeringen
De kampstaf wil jullie en je ouders er op attent maken, dat wanneer het kampgeld betaald is en het gezondheidsformulier ingeleverd, de ouders hun kinderen toestemming geven, om mee te gaan op kamp. Daarnaast gaan zij akkoord met de te nemen maatregelen door de kampstaf bij eventuele ongevallen of onvoorziene omstandigheden.
Tevens willen we jullie er op wijzen dat losse bezittingen van alle deelnemers niet verzekerd zijn door de Wilhelminagroep of scouting Nederland. Complete plunjezakken/tassen zijn dus wel verzekerd, maar losse bezittingen als brillen, portemonnees, horloges, etc dus niet.

 

In noodgevallen zijn wij te bereiken op onze mobiele telefoons waarvan ik de nummers nog per email zal sturen.

 

We hebben er zin in!

 

Groeten,
De Dolfijnenstaf

Irene
Over

Irene is bij de Wilhelminagroep actief als teamleider van de dolfijnenstaf.