Geschiedenis Flevotroep

Flevogroep, van Wim Kronemeijer, Penningmeester Wilhelminagroep

De Flevogroep is eind jaren 60 of begin jaren 70 gefuseerd met de Wilhelminagroep. Zij zaten eerst aan de oudegracht en later in een borstelfabriek in de wijk Zuilen.
De Wilhelminagroep heeft ook nog een tijd een aparte meisjesafdeling gehad onder de naam ‘Flevowacht’ en kent nog altijd meisjeszeeverkenners. De meisjes tezamen heten nog steeds ‘Flevo’.
De namen van de boten en de bakken komen uit die tijd: De ‘Geuzen’ in de ‘IVAG’ (Ik Vaar Altijd Goed) en de ‘Piraten’ in de ‘TONO’ (TobNooit).

Het is leuk om iets te vernemen van oud-Flevo-leden, omdat van de Flevogroep zeer weinig bewaard is gebleven en bekend is. Als jij nog leuke feiten, namen, foto’s oid hebt van de Flevo-groep, dan houden we ons aanbevolen!
Wat jij bijvoorbeeld schrijft over de verschillende locaties en onderkomens vinden wij erg interessant!
Van het verleden van de Wilhelminagroep zelf is veel meer bekend.

Wil je meer over de Wilhelminagroep en dus de huidige Flevo-meisjes weten en zien, dan kan je wellicht het makkelijkste op de website kijken: http://www.wilhelmina.org De Wilhelminagroep heeft een eigen groepsgebouw aan de Verlengde Hoogravenseweg 19 in Hoograven, aan het Merwedekanaal (naast de studentenroeiverenigingen, tegenover de Toys “R” Us).

Wim Kronemeijer, Penningmeester Wilhelminagroep Zeeverkenners, 030-289 75 54

Flevogroep, van Miriam Redeke

Opmerking Beste mensen, wat leuk om in het Stadsblad een artikel tegen te komen over de oprichting van een stam, luisterend naar de naam Redeke. Ik had al wel eens eerder gezien dat er een Schiedamse TONO-groep bestond en dan bedacht dat de leidstersnaam van mijn Tante Lies TONO was geweest, maar me er verder niet in verdiept. Tot ik een poosje gelden op het Internet maar eens voor de lol op ‘Redeke’ zocht en jullie site tegenkwam. Dus toch! En nu dan de Stam, vernoemd naar jullie oprichtster, mijn tante Lies (volgens mij heette ze trouwens J.E. Redeke, maar dat zou ik aan mijn oudste zus (jawel, Liesbeth Redeke!) moeten vragen).

Als jullie belangstelling hebben voor informatie dan geef maar een seintje, wat ik weet kan ik met jullie delen, maar heel veel is dat ook weer niet.

Ikzelf woon sinds 1975 in Schiedam, en ben een van de vijf kinderen van David Redeke, de jongste broer van Lies.

Vriendelijke groet, Miriam Redeke

Flevogroep, van Richard Spruit, voorzitter Scouting Tono

Beste Wim,

Op http://www.scouting-utrecht.nl/geschiedenis/flevogroep.htm zag ik een klein stukje over de Flevo-groep en een oproep om informatie over de geschiedenis van deze groep.

Aan informatie over de geschiedenis van deze groep kan ik je niet helpen, wel ontving ik vandaag deze reactie op de website van de Scouting Tono-groep:

Opmerking = Leuk iets te lezen over deze groep. Tono was mijn tante, L. Redeke uit Rotterdam. Tono stond voor Tob Nooit. Haar moeder, mijn grootmoeder,JL Redeke-Hoek, was IVAG en was een van de mensen, die “het verkenen voor meisjes”in Nederland introduceerde en later in Utrecht de
Flevogroep (waterpadvindsters) oprichtte.Tot voor kort wist ik niet van het bestaan van een Tono stam en een Redeke groep. Leuk dit op Internet te ontdekken.

Ik heb julie site nog niet helemaal gelezen maar zag nog nergens iets over het ontstaan van de groep/stam, alleen over de dassen.Weten jullie wie de persoon op de foto is (met de groete hoed?

Succes met julie groep, Liesbeth Redeke, Utrecht

Ik zag dat jullie nog steeds met de boten “Ivag” en “Tono” varen. Het is dan misschien wel leuk om ook even een keer te kijken op de website van de Scouting Tono-groep uit Schiedam: http://www.scoutingtono.nl. Overigens staat Tono voor Tob Nooit, en niet TopNooit zoals op bovenstaande pagina staat beschreven. Over Tono is ook nog een klein stukje te vinden in ons gastenboek, zie http://www.scoutingtono.nl/varia/gastenboek10.html en dan halverwege de pagina het stukje van Miriam Redeke.

Tenslotte zou het leuk kunnen zijn om eens te kijken bij de geschiedenis van de Inka-groep uit Den Helder: zie http://scoutnet.nl/~inka/nieuw.htm#historie. Ook zij varen met een boot die Ivag heet.

Groeten,

Richard Spruit
Voorzitter Scouting Tono-groep