Kielboot

Onze scoutingboot, de lelievlet, valt onder kielboten. Je kunt bij de Wilhelminagroep de volgende diploma’s halen:

Kielboot I: voor 1e en 2e jaars zeeverkenners

Bij Kielboot 1 leer je de basisvaardigheden van het zeilen: hijsen en strijken, koersvaren, goede zeilstanden, overstag gaan, gijpen, schiemannen en (onder begeleiding) aanleggen op hogerwal. Hier wordt de basis gelegd voor je verdere zeilcarrière bij de zeeverkenners.

Kielboot II: voor 3e en 4e jaars zeeverkenners

Bij het programma van Kielboot II gaan we een stapje verder. Je gaat dieper in op manoeuvres zoals een zelfstandige aanleg op hogerwal en een man-over-boord manoeuvre. Natuurlijk duiken we ook iets dieper in de theorie. Belangrijk is

334 zeilend

dat je door herhaling en oefening ervaring krijgt in het zeilen. Je hebt dit diploma nodig om kwartiermeester te worden.

Kielboot III: voor 5e (en 6e) jaars zeeverkenners

Het Kielboot III programma is gericht op het zelfstandig varen. We perfectioneren alle vaardigheden van Kielboot I en II. Verder is bij Kielboot III de organisatie aan boord een aandachtspunt. Je moet weten hoe je moet handelen in situaties zoals aanleggen aan lagerwal en ankeren op open water. Wanneer je aan alle eisen van dit niveau voldoet kun je zelfstandig varen en weer aanleggen. Je hebt dit diploma nodig om boots te worden.

Zeilinstructeur worden (16+)

Als je zelf zeilles wil gaan geven kun je op een zeilschool CWO kielboot IV halen en een zeilinstructeurscursus doen. Je wordt dan ZI2 en mag dan onder begeleiding kielboot I en II lesgeven. Als je een aantal jaar ervaring hebt word je ZI3, met dit diploma mag je zelfstandig kielboot I, II en III lesgeven en de diploma’s afgeven. Kijk bijzeilschool voor meer informatie.

Wil je hierna nog verder doorgroeien als zeilinstucteur? Dat kan, kijk hier voor meer informatie.