Contact

Waarover wilt u contact met ons opnemen? Door het juiste formulier te kiezen wordt u vraag zo accuraat en snel mogelijk beantwoord. In geval van twijfel kiest u voor “Algemene vraag“.

Ik heb een vraag over danwel aan :

Geplaatst in

Nieuws

In plaats van deze tekst worden nieuwsberichten getoond!

Geplaatst in

Indeling

IMG_1455Tijdens het winterseizoen van 2012-2013 zijn er vier verschillende theoriegroepen voor het roeien en het zeilen. Dat je in een bepaalde theoriegroep zit betekent niet dat je praktijkniveau hetzelfde is! Zo zijn er bijvoorbeeld leden die de kielboot II- theorie volgen maar nog niet in het bezit zijn van de praktijk van kielboot I.

Roeien I/II + Kielboot I

Noah, Camille, Jip, Jan, Twirre, Kes, Mees, Sharon, Tom, Joost, Job B., Job N., Jesper, Renske, Yanne.

Roeien III 

Maartje, Danique, Lois, Eva, Safi, Jop, Teun, Evie, Enna, Sander, Julian, Jolle.

Kielboot III

Merijn, Julia, Joram, Michiel, Ward, David, Maloe, Erik, Alexander.

Geen theorie

Ime, Wout, Joris, Maxime, Liedewij, Fransje, Lotte, Noor, Yorick, Sabine, Janna.

studiewijzer theorielessen kielboot 1 roeien 12 doc

studiewijzer theorieinstructie roeien 3 doc

studiewijzer theorieinstructie kielboot 3

Geplaatst in

Nautische Advies Commissie (NAC)

pico zeilenDe NAC, wat is dat?

De Nautische Advies Commissie (NAC) van onze admiraliteit ondersteunt de stafleden van de Wilhelminagroep bij het uitvoeren van het CWO-systeem. De NAC organiseert, maakt en neemt theorie-examens af voor Roeien III, Kielboot III en de Buitenboordmotor. Ook organiseert de NAC praktijkexamens Roeien III en Kielboot III.

Zeilinstructieweekenden

De NAC organiseert elk vaarseizoen twee zeilinstructieweekenden. Deze zijn afwisselend in Den Bosch en Culemborg. Voor deze weekenden word je uitgenodigd door de zeeverkennerstaf. De kosten voor deze weekenden zijn voor eigen rekening.

Geplaatst in

Motorboot

P7150919CWO Motorboot: voor (staf-)leden vanaf 18 jaar

CWO Motorboot I

Het CWO-diploma Motorboot I wordt uitgereikt aan personen die blijk hebben gegeven de onderdelen zoals omschreven bij het diploma CWO-Motorboot I, overdag en bij gunstige omstandigheden (normale verkeersdrukte voor het vaarwater, geen stroom) te beheersen, varende met een motorkruiser op meren en kanalen, in het BPR-gebied.

CWO Motorboot II

Het CWO-diploma Motorboot II wordt uitgereikt aan personen die blijk hebben gegeven de onderdelen zoals omschreven bij het diploma CWO-Motorboot II, onder normale omstandigheden (wind tot en met 6 Beaufort, normale verkeersdrukte voor het vaarwater) te beheersen, varende met een motorkruiser op kanalen en meren. Men beschikt over de theoretische kennis die gelijk staat aan het Vaarbewijs 1. Voor het varen op de rivieren en stromend water uit overwegend één richting) kan men als uitbreiding apart examen doen in de module ‘Varen op rivieren’. Het examen vindt plaats op de rivieren. Men wordt geacht zelfstandig, veilig en verantwoord te kunnen varen en manoeuvreren. Men moet daarbij leiding kunnen geven aan de bemanning aan dek. Men draagt onder deze omstandigheden de eindverantwoordelijkheid voor schip en bemanning, ook in juridische zin.

Geplaatst in

Buitenboordmotor (BBM)

DSC_6550Dit diploma is alleen voor leden van 16 jaar en ouder. De oudste zeeverkenners en leden der Wilde Vaart kunnen de speciale theorie- en praktijklessen volgen mits zij in het bezit zijn van het kielboot III-diploma.

Buitenboordmotor I/II 

Dit diploma is bedoeld voor personen die onder niet te moeilijke omstandigheden (tot en met windkracht 3 Beaufort) in staat zijn zelfstandig met een boot, met buitenboordmotor en bij daglicht, te varen op meren en kanalen (vaarwater klasse 1 t/m 3).

Buitenboordmotor III

Dit diploma is bestemd voor personen die verantwoord tot en met windkracht 5 Beaufort een schip met buitenboordmotor kunnen bedienen op vaarwater klasse 1 t/m 4, zowel overdag als ‘s nachts en blijk hebben gegeven de verantwoordelijkheid voor schip en bemanning te kunnen dragen. Wie dit diploma haalt krijgt het M1-insigne.

Geplaatst in

Kielboot

Onze scoutingboot, de lelievlet, valt onder kielboten. Je kunt bij de Wilhelminagroep de volgende diploma’s halen:

Kielboot I: voor 1e en 2e jaars zeeverkenners

Bij Kielboot 1 leer je de basisvaardigheden van het zeilen: hijsen en strijken, koersvaren, goede zeilstanden, overstag gaan, gijpen, schiemannen en (onder begeleiding) aanleggen op hogerwal. Hier wordt de basis gelegd voor je verdere zeilcarrière bij de zeeverkenners.

Kielboot II: voor 3e en 4e jaars zeeverkenners

Bij het programma van Kielboot II gaan we een stapje verder. Je gaat dieper in op manoeuvres zoals een zelfstandige aanleg op hogerwal en een man-over-boord manoeuvre. Natuurlijk duiken we ook iets dieper in de theorie. Belangrijk is

334 zeilend

dat je door herhaling en oefening ervaring krijgt in het zeilen. Je hebt dit diploma nodig om kwartiermeester te worden.

Kielboot III: voor 5e (en 6e) jaars zeeverkenners

Het Kielboot III programma is gericht op het zelfstandig varen. We perfectioneren alle vaardigheden van Kielboot I en II. Verder is bij Kielboot III de organisatie aan boord een aandachtspunt. Je moet weten hoe je moet handelen in situaties zoals aanleggen aan lagerwal en ankeren op open water. Wanneer je aan alle eisen van dit niveau voldoet kun je zelfstandig varen en weer aanleggen. Je hebt dit diploma nodig om boots te worden.

Zeilinstructeur worden (16+)

Als je zelf zeilles wil gaan geven kun je op een zeilschool CWO kielboot IV halen en een zeilinstructeurscursus doen. Je wordt dan ZI2 en mag dan onder begeleiding kielboot I en II lesgeven. Als je een aantal jaar ervaring hebt word je ZI3, met dit diploma mag je zelfstandig kielboot I, II en III lesgeven en de diploma’s afgeven. Kijk bijzeilschool voor meer informatie.

Wil je hierna nog verder doorgroeien als zeilinstucteur? Dat kan, kijk hier voor meer informatie.

Geplaatst in

Roeiboot

Roeien I/II: voor 1e en 2e jaars zeeverkenners

Om veilig en goed te kunnen roeien is het wel zo handig als je weet hoe alles werkt. Roeien I/II is speciaal voor jongere zeeverkenners zodat zij de commando’s van hun kwartiermeester of boots op kunnen volgen. Voor Roeien I/II moet je een theorie- en een praktijkexamen doen, deze worden op de groep zelf afgenomen. Bij het diploma hoort ook een insigne voor op je blouse.

IMG_0227

Roeien III: voor 3e jaars zeeverkenners

Bij Roeien III gaan we in op de verschillende manoeuvres en manieren om aan te leggen. Ook komt er meer theorie bij kijken. Met het diploma Roeien III mag je namelijk overal varen. Lichten, seinen en de vaarregels: je moet ze allemaal kennen. Het theorie- en praktijk examen wordt afgenomen door de Nautische Commissie van de admiraliteit. Je hebt dit diploma nodig om kwartiermeester te worden. Als je het diploma haalt krijg je het bijbehorend insigne voor op je blouse.

Geplaatst in

CWO

CWO: wat is dat? 

Het CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen. Alle zeil- en roeidiploma’s die je bij de Wilhelminagroep kunt halen worden uitgegeven door het CWO. Een CWO-diploma is overal in Nederland geldig. Kijk hier voor meer informatie.

Welke CWO-diploma’s kun je halen?

Bij de Wilhelminagroep kun je vele CWO-diploma’s halen. Voor het roeien kennen we Roeien I/II en Roeien III. Voor het zeilen kun je kielboot I, kielboot II en kielboot III halen. Ook zijn er motorbootdiploma’s buitenboordmotor I, II en III (M1).

Wat moet ik doen om een diploma te halen?

CWO Een diploma bestaat altijd uit een deel praktijk en een deel theorie. Elke winter krijg je de kans om theorielessen te volgen. Aan het eind van het winterseizoen is er een theorie-examen. Als je dit examen haalt mag je op voor het praktijkexamen. Haal je dat ook, dan krijg je een CWO-diploma. Daarbij hoort ook een insigne voor op je blouse. Wat je precies moet kunnen vind je in de CWO-eisen.

Geplaatst in

Oefenen

DSC_6455Goed oefenen voordat je het theorie-examen maakt is belangrijk! Hieronder vind je oude roei- en kielbootexamens en handige website om mee te oefenen.

Oefenexamens voor Roeien I/II komen zo snel mogelijk ook op de site te staan.

Handige oefensites

Examens kielboottheorie I, II & III

Examens roeien III en kielboot III van Admiraliteit 4

Bootonderdelen oefenen

Zeilquiz

Knopenquiz

Flashcards voor alle niveau’s

Je wilt anderen en jezelf graag overhoren? Maak dan de flashcards van de Katwijkse Zeeverkenners! Heel handig als je moeite hebt met het leren van de theorie. Je vindt zehier.

Maak je eigen spel!

Wil je de theorie voor kielboot I oefenen? Maak dan je eigen memoryspel! Download het bestand onderaan de pagina, print en knip de kaartjes uit en je hebt je eigen memoryspel! Ook hebben we leuke woordzoekers om de bootonderdelen mee te oefenen. Ook die vind je onderaan de pagina.

Geplaatst in